Лекият, освежаващ коктейл “Мохито” (Mojito) (ром, лимонов сок, лед и кубинска разновидност на ментата herba bueno) се ражда в Куба в средата на 18 век. 

Историите са различни, но според Pepin Argamasilla, историк на Bacardi Global Brands, аналогична напитка от лайм(зелен лимон), захар, мента и aguardiente(ликьор от захарната тръстика, подобен на ром) е създадена от сър Франсис Дрейк (Francis Drake). Тя става популярна в средата на 16-ти, когато Дрейк използва Куба за своя база. 

През 1862 година Don Facundo Bacardi Masso създава Bacardi, светъл ром, който заменя aguardiente в напитката. Наричат я Mojito (идва от африканската дума mojo – малка магия) и така се появява познатия ни коктейл.

А ето и как се прави Mojito:

Продукти:

50 мл светъл ром (Bacardi, Havana Club или Ron Varadero)

3-4 клонки мента

настъргана кора от 1 лайм

сок от 1 зелен лимон (лайм)

2 ч л кафява захар

250 мл студена газирана вода

или Спрайт, Швепс, Севън Ъп

лед

Приготвяне:

Намачкайте лайма, ментата и захарта на дъното на висока чаша,

напълнете с разбит лед, добавете и рома. Разбъркайте добре и 

добавете малко от сиропа на вкус. Допълнете със сода. 

Украсете с листа от мента.Приятно консумиране!

Разбърквах Мохитото си с розовата сламка, която се оплиташе в ментовите листа и губеше очертанията си. Вглеждах се във вихрушката, която се надигаше от дъното на стъклената чаша, достигаше кулминацията си по средата и се губеше някъде близо до ръба. Мислите ми се завъртат в тягостна вихрушка, сливат се, докосват се, понякога се отблъскват, понякога се привличат, объркват, губят, но са там и дебнат, чакат ме… чакат да изпия достатъчно количество Мохито и да завземат съзнанието ми. И тогава настъпва тяхното царство…